
 

 
 

 

MEMORANDUM 

 

 

 

TO:  PMAA State Executives 

 

FROM: Holly Tuminello 

 

RE:  IMPORTANT UPDATE ON ULSD ISSUES 

 

DATE:  April 20, 2006 

 

 

As we get closer to the implementation date for ULSD, PMAA continues to have 

discussions with EPA on a number of issues. As a result, many issues that have been 

raised by members have been clarified by EPA and new issues have been brought to 

light.   The following is an update and clarification of several important aspects of the 

rule. 

 

LABELING REQUIREMENTS 

PMAA has previously issued the labeling requirements that are effective June 1, 2006.  It 

is important for members to be aware that three (3) labels are required as of that date: 

Two labels for highway fuel and one label for off-road fuel.  PMAA has learned that 

many label vendors have the mistaken impression that, since the off-road program does 

not formally go into effect until 2007, that off-road tanks do not have to be labeled. That 

is incorrect. Labeling requirements apply to retailers and “wholesale purchaser-

consumers,” which may include farm tanks, construction tanks, tanks at fleet fueling 

facilities, etc.  EPA defines wholesaler purchaser-consumer as “any person that is an 

ultimate consumer of the…. diesel fuel… and receives delivery of that product into a 

storage tank of at least 550-gallon capacity substantially under the control of that person.” 

 

The required label language follows at the end of this memo.  EPA, in some cases, will 

approve alternative labels such as they did for the API recommended label, which is a 

smaller size.  (To view the API labels, please visit www.clean-diesel.org.) 
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TAX LABELING ISSUES 

IRS labeling requirements for dyed fuel are still in effect.  Any pump or tank that 

dispenses dyed fuel requires IRS language that reads as follows: DYED DIESEL FUEL, 

NON-TAXABLE USE ONLY, PENALTY FOR TAXABLE USE.  All of these pumps 

or tanks should currently be labeled with this language.  The EPA non-road label does not 

replace this label; it is an additional label. 

 

PRODUCT TRANSFER DOCUMENTS (PTDs) 

As PMAA has previously reported, Product Transfer Documents (commonly known as 

invoices or bills of lading) must be maintained for five years.  PMAA has learned of 

additional language that is required on PTDs, effective June 1, 2006.  

 

For transfers of title or custody from one facility to another in the distribution system 

where diesel fuel or distillates are taxed, dyed or marked, and for any subsequent 

transfers (except when such fuel is dispensed into motor vehicles or nonroad, locomotive 

or marine equipment), an accurate statement on the product transfer document of the 

applicable fuel uses and classifications is required, as follows: 

 

Undyed 15 ppm sulfur diesel fuel- Required language from June 1, 2006 and beyond: 

“15 ppm sulfur (maximum) Undyed Ultra-Low Sulfur Diesel Fuel. For use in all 

diesel vehicles and engines.”  

From June 1, 2006 through May 31, 2010, the product transfer document must 

also state whether the diesel fuel is #1D or #2D. 

 

Dyed 15 ppm sulfur diesel fuel – Required language from June 1, 2006 and beyond: 

“15 ppm sulfur (maximum) Dyed Ultra-Low Sulfur Diesel Fuel. For use in all 

nonroad diesel engines. Not for use in highway vehicles or engines except for tax-

exempt use in accordance with section 4082 of the Internal Revenue Code.” 

 

Undyed 500 ppm sulfur diesel fuel- Required language from June 1, 2006 through 

September 30, 2010: 

“500 ppm sulfur (maximum) Undyed Low Sulfur Diesel Fuel. For use in Model 

Year 2006 and older diesel highway vehicles and engines. Also for use in 

nonroad, locomotive, and marine diesel engines. Not for use in model year 2007 

and newer highway vehicles or engines.” 

 

Dyed 500 ppm sulfur diesel fuel- required language from June 1, 2006 through 

September 30, 2010: 

“500 ppm sulfur (maximum) Dyed Low Sulfur Nonroad, Locomotive or Marine 

Diesel Fuel. Not for use in highway vehicles or engines except for use in Model 

Year 2006 and older highway diesel vehicles or engines for tax-exempt use in 

accordance with section 4082 of the Internal Revenue Code.” 

 

EPA has indicated that alternative language can be used if approved by EPA.  PMAA has 

requested that EPA consider shorter language, and will advise members of their response. 

 



 3

In addition to the applicable language above, the PTD must also include: 

 

(1) The names and addresses of the transferor and transferee. 

(2) The volume of diesel fuel or distillate which is being transferred. 

(3) The location of the diesel fuel or distillate at the time of the transfer. 

(4) The date of the transfer. 

(5) The sulfur content standard the transferor represents the fuel to meet. 

 

 

“RE-GRADING” AND “DOWNGRADING” PRODUCT 

As PMAA previously reported, language in the rules appeared to be inconsistent with 

some of EPA’s guidance documents.  As a result, there is a lot of confusion about many 

aspects of the rule, most particularly downgrading provisions.  Recently EPA advised 

PMAA of the following with respect to downgrading provisions.   

 

The following downgrading provisions apply to retailers and wholesale purchaser-

consumers (WP-Cs):   

• Retailers and WP-Cs who handle both ULSD (15-ppm sulfur maximum) and 

LSD (500-ppm maximum) may downgrade without limitation. 

• Retailers and WP-Cs who handle only ULSD (15-ppm), may downgrade up to 

20 percent of their annual diesel fuel volume to LSD (500-ppm).  

• For retailers and WP-Cs who handle only LSD (500-ppm) —if on occasion 

this facility must purchase 15-ppm, he may downgrade it to 500-ppm up to a 

maximum of 20 percent of his annual volume.   

 

Note that downgrading limitations apply to each retail location or wholesale purchaser-

consumer facility.  Owners of multiple retail locations may not pool downgrading limits.  

 

It is important to note that if ULSD is used in the non-road pool, EPA has advised PMAA 

that this is considered a “regrade,” not a downgrade. For example, in some areas, ULSD 

may be the only product available for all uses, highway and non-road.  In those areas, 

ULSD would be dyed at the rack, and would be labeled and sold as “non-road fuel” (see 

non-road label).  

 

 

TRANSITION PERIOD 

As you know, by June 1, 2006, at least 80 percent of the highway diesel fuel produced 

will be Ultra Low Sulfur Diesel, with the remaining 20 percent produced at the current 

500-ppm maximum standard.  Yet, the retail and WP-C deadline is October 15, 2006.  

This gives these facilities who will be handling ULSD adequate time to turn over their 

diesel tanks.  During the transition period, between June 1, 2006 and October 15, 2006, 

EPA will allow product up to 22-ppm to be sold as ultra low sulfur diesel.   

 

PMAA believes that many retailers who will ultimately be handling only ULSD will 

begin receiving ULSD in mid-summer, but will label their tanks during the transition 

period as low sulfur diesel (500-ppm) to allow time for tanks to turn over.  According to 
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EPA, “downgrading” of this type during the transition period is not calculated as part of 

the annual 20 percent limitation.  Only “downgrades” that occur after October 15 should 

be calculated against the 20 percent limitation. 

 

 

BLENDING AND ADDITIZING OF DIESEL FUEL 

It is common practice for marketer to blend diesel fuel with other substances, such as 

kerosene, additives, used oil, etc., to improve performance.  EPA’s rule prohibits the 

blending of diesel with used motor oil, but does allow most traditional blending practices 

to continue, as long as the sulfur level of the ULSD  remains at 15-ppm or below. PMAA 

will be providing detailed information on these provisions in an upcoming memo.  

 

 

 DISPENSER LABELING REQUIREMENTS  

The following labels are required for compliance. Labels should be posted in a 

conspicuous place on the dispenser, “on the vertical surface of each pump housing and on 

each side that has gallon and price meters. The labels shall be on the upper two-thirds of 

the pump, in a location where they are clearly visible.”  Labels must have legible block 

letters in a color that contrasts with the background color.  Also, EPA requires a 

minimum 24-point bold font.  

 

• HIGHWAY FUEL PUMP LABELS 
For pumps dispensing 15-ppm highway diesel, the following label is required from 

June 1, 2006-May 31, 2010:   

 

ULTRA LOW SULFUR DIESEL FUEL (15-ppm Sulfur Maximum) 

Required for use in all model year 2007 and later highway diesel vehicles and 

engines. 

Recommended for use in all diesel vehicles and engines. 

 

For pumps dispensing 500-ppm diesel highway fuel, beginning June 1, 2006, labels 

should read as follows: 

 

LOW-SULFUR HIGHWAY DIESEL FUEL 

(500-ppm Sulfur Maximum) 

WARNING 

Federal law prohibits use in model year 2007 and later vehicles and engines. Its 

use may damage these vehicles and engines.  

 

This label may no longer be posted after September 30, 2010 as dispensing 500-ppm 

diesel will be prohibited at that time.  

 

• OFF-ROAD PUMP LABELS 

 

The label on pumps dispensing off-road diesel fuel that does not meet motor vehicle fuel 

standards is required from June 1, 2006 until May 31, 2007 and should read as follows: 
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NON-HIGHWAY DIESEL FUEL (May exceed 500-ppm Sulfur) 

WARNING 

 Federal Law prohibits use in any highway vehicle or engine. 

 Its use may damage these vehicles and engines. 

 

 

 


